Ko sem prvič delala testo za pico, se mi ni posrečil najbolje. A vaja dela mojstra, tako kot vse povsod. Ugotovila pa sem, da ima skoraj vsak drugačen recept za testo za pico. Testa se res precej razlikujejo med seboj, ravno tako kot okusi, seveda. Za dobro pico je zame najbolj pomembno testo. Če testo ni dobro, tudi pica ne more biti odlična. A tako kot se rekla – vsak ima svoj okus!
Za pripravo potrebujem:
- Moko – cca 400 g
- Svež kvas – 25 g
- Olivno olje – cca 2-3 žlici
- Mlačne vode – cca 2,5 dl
- Malo soli
Vedno kupim kvalitetno moko in jo presejem v skledo. Na sredini naredim jamico, v katero vlijem v mlačni vodi raztopljeni kvas. Dodam še sol, vendar pazim, da jo ne posujem po kvasu. Postopoma vlijem še vodo in olje. Vse sestavine res dobro pregnetem, saj nočem imeti težav, ko bo potrebno razvleči testo. Če je testo preveč lepljivo, potem dodam malo moke, v nasprotnem primeru pa malo vode.
Testo močno in hitro mesim toliko časa, da postane voljno, mehko in se lepo odlušči od roke. Oblikujem hlebček, ki ga na vrho dvakrat prerežem. Skledo pomokam in vanjo postavim testo vzhajati. Pokrijem ga z folijo ali krpo in dam nekam na toplo.
Ko zraste najmanj za enkrat, ga preložim na pomokano desko. Testo malo razvaljam in ga prestavim na pekač za pice ali pa kar v navaden pekač. Testo z prsti raztegnem do roba pekača in ga z vilicami malo prepikam. Testo za pico poljubno nadevam.
Dodaj odgovor